02.06.2022

Minibussuthyrning med eller utan chaufför

Charterbuss

Har du funderat på att hyra en minibuss utan förare? Vanligtvis önskas en stor eller liten buss med chaufför, då detta säkerställer att man har ett proffs bakom ratten.

Du kan jämföra priset och boka en minibuss snabbt och enkelt genom att skicka in en kostnadsfri offertförfrågan via tjänsten Bokabuss.nu. Skulle det vara så att ni har en egen chaufför bakom ratten och det bara är bussen som saknas? Då kan ni enkelt använda er av vår tjänst för att komma i kontakt med operatörer från hela Sverige, där du kan lämna in en offertförfrågan på enbart hyra av en minibuss utan chaufför. Det finns företag som erbjuder fordon i alla storlekar, som ni kommer i kontakt med genom att lämna in en förfrågan hos oss, oavsett om det gäller minibussar, stor taxi, liten buss eller en normalstor buss.

Vad är skillnaden mellan en vanlig buss och en minibuss?

Som namnet antyder är minibussen ett mindre fordon än den stora bussen, med plats för 7-20 passagerare utöver föraren. Storleken varierar mycket och trafikoperatörer använder olika namn på dessa. Antalet platser i en minibuss kan variera mellan olika fordon och det finns ingen regel om ett fast antal platser eller hur många passagerare som får plats i en minibuss. Dessutom kan man även prata om en 8+1-sitsig minibuss som kan benämnas som en stor taxi.

När du hyr en minibuss är det värt att ta hänsyn till att fot- och förvaringsutrymmet är mindre än i en vanlig buss och att det inte heller finns någon toalett. På långa vägar kan trängre benutrymmen tära på komforten. Minibussar kan däremot utrustas med allt ifrån ljudutrustning, tv, mikrofon till exempelvis karaokeutrustning.

När du tar emot dina offerter för minibussar på Bokabuss.nu, se till att kontrollera antalet platser på det fordon som erbjuds och att det räcker för din grupp. Du kan läsa mer om minibussar här och vad som är viktigt att tänka på innan ni hyr minibussar och vad som kan vara det de lämpligaste alternativet för er bokning.

Oavsett om ni behöver en persontransport för en liten grupp eller en transfer för hundratals personer kan du alltid få det bästa priset genom att göra en kostnadsfri och icke bindande offertförfrågan på Bokabuss.nu.

Minibuss och körkort

Vilken minibuss får man köra och vilken körkortsbehörighet krävs? Vid hyra av minibuss ska man alltid säkerställa att föraren har rättigheter att köra de aktuella fordonet. Ansvarig kund bör alltid stämma av med operatören om vad som gäller om det inte står klart och tydligt i offerten som lämnats av operatören.

Körkortskategorier för att köra minibuss:

  1. När minibussen har max 8 + 1 platser och en totalvikt under 3 500 kg räcker det med körkort klass B. När totalvikten är mer än 3 500 kg och mindre än 7 500 kg krävs C1-körkort.
  2. Ett körkort av kategori D1 får användas för att framföra ett fordon som är utformat för att transportera högst 16 passagerare utöver föraren. Dessutom får fordonet inte vara längre än 8 meter.
  3. Ett körkort kategori D kan användas för att framföra ett fordon som är konstruerat för att transportera fler än 8 passagerare utöver föraren. Ett körkort kategori D inkluderar även ett D1.

Tillbaka