05.07.2022

Till nationalparken med buss

Nationalpark

Att besöka våra nationalparker runt om i Sverige är en underbar upplevelse i en vacker natur. Det blir också enkelt att resa till nationalparken när du bokar en chartertransport för hela gruppen och kommer med dit med en egen buss.

Det finns många olika sätt att vandra i nationalparkerna, det finns både stigar och leder av olika längder i parkerna. En nationalpark innebär alltså inte bara en lång vandring, utan du kan också åka till en nationalpark bara under dagen för att njuta av lugnet och den vackra naturen. När man besöker Sveriges nationalparker är det också viktigt att man respekterar de regler som finns, bland annat bör man se till att man tar med sina sopor innan man åker iväg, och även kolla i ut i förväg var det är tillåtet att övernatta ifall ni tänker campa.

Vad är en nationalpark?

Nationalparker är stora naturreservat på minst 1 000 hektar på statlig mark. Området ska också vara av allmänt naturintresse eller betydelsefullt för att stärka naturkunskapen eller naturen.

Det finns totalt 30 nationalparker i Sverige och under 2021 hade man över 3 miljoner besökare som kom för att njuta av ren och vacker natur. Visste du att inrättandet och syftet med en nationalpark föreskrivs i lag? Till exempel förbjuder lagen verksamhet som förändrar en nationalparks karaktär. Av denna anledning låter nationalparken dig njuta av naturens mångfald och integritet.

Sveriges populäraste nationalpark finns på Österlen

Den nordligaste nationalparken i Sverige är Vadvetjåkkå nationalpark, belägen i ett ödsligt hörn av norra Sverige på gränsen till Norge. Här kan du bland annat upptäcka kalkstensgrottor, intressanta fjällväxter och mycket mer. Sveriges största Nationalpark heter Padjelanta/Badjelánnda. Namnet är samiskt och betyder ”det övre landet”. Här hittar du du mjuka fjäll och stora sjöar som omges av en fond av snöklädda fjäll. Bland annat Sarek i öster och Sulidälbmá i väster.

Sveriges populäraste nationalpark är Stenshuvud nationalpark i Österlen, med mer än 500 000 besökare år 2020. Så vad gör Stenshuvud nationalpark till Sveriges mest populära? Kustberg, lummiga ädellövskogar, pastorala hedar och vackra stränder förenas i ett storslaget landskap. Här finns det en tydlig sydlig exotisk karaktär med biologiska mångfald i fokus. Nationalparken är 400 hektar stort, med ett berg som består av tre toppar där den norra är den högsta och mest besökt med sin enastående utsikt över havet.

Du har också möjlighet att åka förbi deras besökcentrum Naturum Stenshuvud. Här finns en utställning om nationalparken, och där du får möjlighet att gå en guidad tur med kunnig personal, bläddra i en bok i läshörnan eller köpa en kopp kaffe under sommarmånaderna.

Ta en buss till nationalparken och undvik bekymmer om parkeringsplats

Många åker till nationalparken i sina egna bilar och de flesta åker under helger och semestertider då parkeringsplatserna ofta är hårt överbelastade. Det är inte alls ovanligt att boka en chartertransport ifall man är fler än 5 personer, alltså en egen buss eller minibuss. Även för en större grupp är en minibuss ett mer hållbart alternativ jämfört med flera separata bilar. Det är inte bara mer miljövänligt att samla gruppen i en buss eller minibuss utan också ofta en lägre kostnad jämfört med att köra egna bilar. Ni kan välja ifall ni behöver transport en väg, eller boka både tur och retur. Då kan ni exempelvis vandra i nationalparken i flera dagar och när det är dags för hemresa kommer bussen och hämtar er på överenskommen plats och tid.

När du skickar in en offertförfrågan för en bussresa till en nationalpark anger du namnet på nationalparken du ska till i under Resplan och detaljer. Du väljer när du senast vill motta dina offerter och här rekommenderar vi att du sätter en tidsgräns på minst 48 timmar för att säkerställa att alla operatörerna hinner besvara förfrågan. Många av Bokabuss.nu-operatörerna har kört flera charterturer till nationalparker, så du kan få många bra tips från dem. Så funderar du på att besöka en nationalpark i sommar med dina vänner, se till och skicka in en offertförfrågan för din transport i god tid!

Tillbaka